Spinning Floating Heart PointerThe Moon -->

lauantai 10. toukokuuta 2014

Lääkelista

Ajattelin tylsyyksissäni vääntää Amyn innoittama oman versioni omasta lääkehistoriastani. Tää on suht pitkä tarina, laskeskelin että jos muistin kaikki lääkkeet niin oon käyttänyt viiden vuoden aikana viittätoista eri mielenterveyteni hoitoon tarkoitettua lääkettä. Koska en muista tarkkaa järjestystä ja aikoja jolloin mikäkin ois ollut käytössä, ajattelin aakkostaa lääkkeet. Nämä eivät siis ole missään "lajijärjestyksessä" tai muutenkaan, vaan puhtaasti aakkostettu :D Lainaan alkuun tuoteselostuksen kertoman, sitten jaarittelen omiani. Kyllä sen ajan saa näinkin kulumaan! :3 PS. Anteeksi sekainen teksti :((

Abilify

"ABILIFY kuuluu psykoosilääkkeiden ryhmään.

Sitä käytetään aikuisten sekä vähintään 15-vuotiaiden nuorten hoitoon sairauksissa, joiden oireisiin kuuluvat harha-aistimukset, kuten kuulo-, näkö- tai tuntoharhat, epäluuloisuus, harhaluulot, sekava puhe ja käyttäytyminen sekä tunne-elämän köyhyys. Tällaiseen sairauteen voi liittyä myös masentuneisuutta, syyllisyyden tunteita, ahdistuneisuutta tai jännittyneisyyttä.

ABILIFY -valmistetta käytetään aikuisten ja vähintään 13-vuotiaiden potilaiden hoitoon sairauden tilassa, jonka oireita ovat poikkeavalla tavalla kohonnut mieliala, valtava energisyys, selvästi vähäisempi unen tarve kuin tavallisesti, vuolas nopea puhe ja vilkas ajatuksenriento ja joskus voimakas ärtyisyys. Se myös estää tämän sairauden tilan uusiutumisen aikuispotilailla, joihin ABILIFY-hoito on tehonnut."

Kuuluu nykyiseen lääkitykseeni annoksella 30mg aamuisin.
Abilify aloitettiin korvaamaan psykoosilääkettäni Seroquel Prolongia, joka lyhyessä ajassa aiheutti sen että tuplasin painoni 50kg → 100kg. Abilifyn aloittamisen jälkeen painonnousu loppui, ja psykoosioireisiinkin se puri.

- -

Anksilon

Anksilon tabletteja käytetään vaikeudeltaan kliinisesti merkittävän ahdistuneisuuden oireenmukaiseen hoitoon, kun pääoireita ovat ahdistuneisuus, kiihtyneisyys ja jännittyneisyys.

Kuuluu nykyiseen lääkitykseeni annoksella 20mg aamuin ja 20mg illoin.
Anksilon... No, se on ahdistuslääke. Se aloitettiin muistaakseni pari vuotta sitten, ja siitä asti olen sitä käyttänyt. Pari kertaa sitä on yritty minun pyynnöstäni purkaa pois, mutta huonoin tuloksin.

- -

Atarax

Atarax on rauhoittava lääke, se vähentää ahdistuneisuutta, jännittyneisyyttä ja kiihtymystä. Atarax on myös voimakas antihistamiini ja erityisen tehokas iho-oireisiin liittyvässä kutinassa. Allergisilla potilailla Ataraxia voidaan käyttää unihäiriöissä.

Ei kuulu enää lääkitykseeni.
Ataraxia kokeiltiin minulla ahdistuksen ja unettomuuden hoitoon vuonna... joku. Lääke oli yhtä tyhjän kanssa, eli siitä ei ollut minulle hyötyä, mutta ei myöskään haittaa. Lopetettiin pian kokeilun alettua.

- -

Cipralex

Cipralexin vaikuttava aine on essitalopraami. Cipralex on masennuslääke, joka kuuluu ryhmään nimeltä serotoniinin takaisinoton estäjät (SSRI). Nämä lääkkeet vaikuttavat aivojen serotoniinijärjestelmään siten, että serotoniinin määrä lisääntyy. Serotoniinijärjestelmän häiriöiden katsotaan liittyvän merkittävällä tavalla masennuksen ja muiden psyykkisten sairauksien syntyyn.

Cipralexia käytetään masennuksen (vakavien masennustilojen) ja ahdistuneisuushäiriöiden kuten paniikkihäiriön ja siihen mahdollisesti liittyvän julkisten paikkojen pelon, sosiaalisten tilanteiden pelon, yleistyneen ahdistuneisuushäiriön ja pakko-oireisen häiriön hoitoon.

Ei kuulu enää lääkitykseeni.
Cipralex oli ensimmäinen lääke, joka minulle määrättiin hoitamaan masennusta, ja noin yleensäkin ensimmäinen reseptilääkkeeni. Olen käyttänyt sitä annoksilla 10mg, 15mg ja lopulta 20mg - ja käytinkin piiiiiiiitkän aikaa. Tunsin sen kuitenkin menettäneen tehonsa tuossa olisikohan parisen vuotta sitten ja se vaihdettiin toiveestani toiseen valmisteeseen. Lääkäri päätyi tällöin Venlafaxineen.

- -

Deprakine

Deprakinen vaikuttava aine on natriumvalproaatti. Deprakine on lääkevalmiste epilepsian ja manian hoitoon.

Mania on tila, jossa saatat tuntea itsesi hyvin kiihottuneeksi, iloiseksi, levottomaksi, innostuneeksi tai yliaktiiviseksi. Mania ilmenee kaksisuuntaiseksi mielialahäiriöksi kutsutun sairauden yhteydessä. Deprakine-valmistetta voidaan käyttää, kun litium ei sovellu hoidoksi.

Kuuluu nykyiseen lääkitykseeni annoksella 1200mg iltaisin.
Deprakine aloitettiin muistaakseni eräällä osastojaksolla sen vuoden syksynä kun olin diagnosoitu. Elän käsityksessä, että tämä lääke on käytössä koska olen ajoittain hyvinkin vauhdikas ja luultavasti olin ainakin hypomania-vaarassa (ja olen välillä vieläkin). Mielialantasaajahan tämä on :)!

- -

Ketipinor

Ketipinorin vaikuttava aine on ketiapiini. Ketiapiini kuuluu antipsykoottisten lääkkeiden ryhmään. Ketipinor voidaan käyttää useiden sairauksien hoitoon:

 • Kaksisuuntainen mielialahäiriö: jolloin tunnet itsesi surulliseksi. Saatat tuntea masentuneisuutta, syyllisyyttä, energian puutetta, ruokahaluttomuutta tai unettomuutta.
 • Mania: jolloin saatat tuntea olosi hyvin jännittyneeksi, riemuisaksi, levottomaksi, innostuneeksi tai yliaktiiviseksi tai arvostelukykysi on huono, jopa niin, että olet vihamielinen tai tuhoisa
 • Skitsofrenia: jolloin saatat kuulla, nähdä tai tuntea olemattomia (aistiharhat), uskoa asioita, jotka eivät ole totta, tai tuntea itsesi epätavallisen epäluuloiseksi, ahdistuneeksi, sekavaksi, syylliseksi, jännittyneeksi tai masentuneeksi.


Ei kuulu enää lääkitykseeni.
En muista millä annoksella Ketipinoria söin, enkä tarkkaan enää edes miksi... Hmm :D Taisi olla pieni annos, että sillä hoidettiin ahdistusta tai unettomuutta tai jotain? Olenkohan nyt ihan väärässä? Hmm. Mutta tätäkin kokeiltiin vain hetki, kunnes todettiin ettei tää heiluta mua - jälleen kerran - suuntaan eikä toiseen.

- -

Mirtazapin

Mirtazapin kuuluu masennuslääkkeiden ryhmään.
Mirtazapin  -lääkettä käytetään masennustilojen hoitoon.

Ei kuulu enää lääkitykseeni.
Mirtazapinea kokeiltiin joskus sairauteni alkuvaiheessa univaikeuksiin (ja luultavasti myös masennuslääkkeeksi), mutta ensimmäisenä iltana, nieltyäni ensimmäisen pillerin, sain niin pahoja kouristuksia että jätin lääkkeen käytön siihen.

- -

Opamox

Opamoxin vaikuttava aine oksatsepaami kuuluu bentsodiatsepiineihin, jotka ovat keskushermostoon vaikuttavia lääkeaineita. Pieninä annoksina oksatsepaami vähentää ahdistusta ja tuskaisuutta, suuremmat annokset saavat aikaan lihasten rentoutumisen sekä edistävät uneen vaipumista tai unen jatkumista.

Opamoxia käytetään ahdistuneisuuden, jännitys- ja pelkotilojen sekä unettomuuden hoitoon.
Sitä voidaan käyttää myös psykoottisissa tiloissa ja vaikeissa depressioissa yhdessä psykoosi- ja masennuslääkkeiden kanssa.

Kuuluu nykyiseen lääkitykseeni tarvittavana lääkkeenä (15mg x ?).
Opamoxia olen syönyt epäsäännöllisen säännöllisesti tai säännöllisen epäsäännöllisesti koko sairauteni ajan. Se on tietääkseni ainoa rauhoittava, jota minulla on käytetty. Toimii.

- -

Risperidon

Risperidon Orion kuuluu psykoosilääkkeiden ryhmään.

Risperidon Orion -tabletteja käytetään seuraavassa lueteltujen häiriöiden hoitoon:

 • Skitsofrenia, jonka oireita voivat olla aistiharhat, harhaluuloisuus, epäluuloisuus ja sekavuus.
 • Mania, jonka oireita voivat olla voimakas innokkuus, riemakkuus, kiihtyneisyys, innostuneisuus tai ylitoimeliaisuus. Mania on kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön liittyvä häiriötila.
 • Pitkäkestoisten aggressioiden lyhytaikainen (korkeintaan 6 viikkoa) hoito potilailla, joilla on Alzheimerin tautiin liittyvä dementia ja jotka voivat aiheuttaa vahinkoa itselleen tai muille, kun vaihtoehtoisia (lääkkeettömiä) hoitoja on ensin kokeiltu.
 • Vähintään 5-vuotiaiden älyllisesti kehitysvammaisten lasten ja nuorten käytöshäiriöihin liittyvien pitkäkestoisten aggressioiden lyhytaikainen (korkeintaan 6 viikkoa) hoito.
Ei kuulu enää lääkitykseeni.
Risperidon oli ensimmäinen antipsykootti, joka minulle määrättiin. En syönyt ensimmäistäkään pilleriä, sillä äänet päässäni käskivät hävittää lääkkeet sen pelossa että minulle tapahtuisi jotain kamalaa. Minulle jäi epämiellyttävät muistot tästä lääkkeestä vaikka en sitä periaatteessa käyttänytkään koskaan, mutta en ole sen jälkeen suostunut tästä syystä syömään ko. lääkettä, vaikka sitä on minulle tarjottu.

- -

Seroquel Prolong

Seroquel Prolongin vaikuttava aine on ketiapiini. Ketiapiini kuuluu antipsykoottisten lääkkeiden ryhmään. Seroquel Prolongia voidaan käyttää useiden sairauksien hoitoon:

 • Kaksisuuntaisen mielialahäiriön masennus sekä masennusjaksojen hoito vaikeassa masennuksessa: jolloin saatat tuntea itsesi surulliseksi tai saatat tuntea masentuneisuutta, syyllisyyttä, energian puutetta, ruokahaluttomuutta ja/tai unettomuutta.
 • Mania: jolloin saatat tuntea olosi hyvin jännittyneeksi, riemuisaksi, levottomaksi, innostuneeksi tai yliaktiiviseksi tai arvostelukykysi on huono, jopa niin, että olet vihamielinen tai tuhoisa.
 • Skitsofrenia: jolloin saatat kuulla, nähdä tai tuntea olemattomia (aistiharhat), uskoa asioita, jotka eivät ole totta, tai tuntea itsesi epätavallisen epäluuloiseksi, ahdistuneeksi, sekavaksi, syylliseksi, jännittyneeksi tai masentuneeksi.
Kun Seroquel Prolongia otetaan vaikean masennuksen masennusjaksossa, otetaan sitä tämän sairauden hoitoon käytettävän toisen lääkkeen lisäksi.

Kuuluu nykyiseen lääkitykseeni annoksella 400mg iltaisin.
Seroquel Prolong aloitettiin minulla toisella osastojaksollani, sillä, jolla minut myös diagnosoitiin. Olen syönyt kyseistä lääkettä siitä asti, mutta koska sen sivuvaikutukseni painoni tosiaan tuplaantui lyhyessä ajassa, se vaihdettiin Abilifyyn. Hetken olin ilman, mutta pelkkä Abilify ei riittänyt pitämään harhoja poissa, joten pieni annos Seroquel Prolongia jäi seurakseni.

- -

Tenox

Tenoxin vaikuttava aine on tematsepaami, joka kuuluu keskushermostoon vaikuttaviin bentsodiatsepiineihin. Lääke vaikuttaa rauhoittavasti, helpottaa uneen vaipumista ja vähentää ahdistuneisuutta.

Tenoxilla hoidetaan unettomuutta (erityisesti nukahtamisvaikeuksia) sekä tilapäistä ahdistuneisuutta ja jännittyneisyyttä.

Ei kuulu periaatteessa enää nykyiseen lääkitykseeni.
Periaatteessa siksi, että käsittääkseni minulla on edelleen jonkinlainen lupa käyttää kyseistä lääkettä unettomuuden hoitoon - en vain sitä tee. Joten... :D Tenoxiakin olen syönyt ajoittain unilääkkeenä 20mg:n annoksella, olen jopa kerran ollut siihen pahasti koukussa.

- -

Venlafaxin

Venlafaxin Orion on masennuslääke, joka kuuluu serotoniinin ja noradrenaliinin takaisinoton estäjien (SNRI-lääkkeiden) lääkeryhmään. Näitä lääkkeitä käytetään masennuksen ja muiden sairauksien, esimerkiksi ahdistuneisuushäiriöiden hoitoon. Masennus- ja/tai ahdistuspotilaiden aivojen serotoniini ja noradrenaliinipitoisuuksien arvellaan olevan tavallista pienemmät. Masennuslääkkeiden vaikutustapaa ei ymmärretä täysin, mutta vaikutus saattaa johtua aivojen serotoniini- ja noradrenaliinipitoisuuksien suurenemisesta.

Kuuluu nykyiseen lääkitykseeni annoksella 150mg aamuin.
Venlafaxin vaihdettiin minulle masennuslääkkeeksi Cipralexin tilalle (kuten kerroin jo Cipralexin kohdalla). Kaihan se toimii ihan hyvin, olisin valmis kokeilemaan jotain muutakin vielä sillä jälleen minusta tuntuu että teho olisi alkanut kadota jonnekin. Lääkäristä sen sijaan kaikki on vain päässäni (mahdollista), ja että kohdallani kaikissa lääkkeissä on alkuun lumevaikutus ja todellinen teho paljastuu vasta näin kun musta tuntuu että ne eivät "tehoa enää". Eli luulen kesto-oireita pahenemiseksi. Ääh, en osaa nyt selittää, anteeksi. :(

- -

Zeldox

Zeldox on psykoosilääkkeiden ryhmään kuuluva lääkevalmiste.

Zeldoxilla hoidetaan aikuisten skitsofreniaa. Skitsofrenia on mielenterveyden häiriö, jolle on ominaista aistiharhat, harhaluulot, epätavallinen epäluuloisuus, syrjäänvetäytyminen, vaikeudet sosiaalisten suhteiden luomisessa, hermostuneisuus, masentuneisuus ja ahdistuneisuus. 

Zeldoxilla hoidetaan myös aikuisten sekä 10–17-vuotiaiden lasten ja nuorten kaksisuuntaisen mielialahäiriön keskivaikeita maanisia tai sekamuotoisia jaksoja. Tälle mielenterveyden häiriölle on ominaista maanisten jaksojen ja masennusjaksojen vaihtelu. Maniajaksoille on tyypillistä kohonnut mieliala, liioiteltu itsetunto, lisääntynyt energisyys, vähentynyt unen tarve, keskittymiskyvyn puute tai yliaktiivisuus ja toistuva riskikäyttäytyminen. 

Ei kuulu enää lääkitykseeni.
AH JA VOIH. Eniten vihaamani lääke ikinä. Zeldox, tuo kirottu paskalääke joka aiheutti mussa katatonian kaltaisia tiloja (?), joissa vaivuin täyteen liikkumattomuuteen, jossa olin vankina liikkumattomassa kehossani. Esimerkiksi kuulin ja havaitsin kaiken ympärilläni, mutten vain pystynyt liikkumaan, puhumaan jne. Lopetettiin pian, no, melko ilmeisistä syistä.

- -

Zopinox

Zopinoxin vaikuttava aine on tsopikloni. Tsopikloni on syklopyrrolonien ryhmään kuuluva unilääke.

Tsopiklonia käytetään tilapäisen unettomuuden hoidossa. Se edistää uneen vaipumista, vähentää yöllisiä heräämisiä, sekä parantaa unen laatua unettomuudesta kärsivillä henkilöillä.

Ei kuulu enää lääkitykseeni.
Jälleen kerran kouristuksia aiheuttanut lääke. Kokeiltiin unilääkkeeksi, mutta ei siis sopinut, joten tiputettiin kelkasta nopeasti.

- -

Zyprexa

ZYPREXA kuuluu psykoosilääkkeiden ryhmään
ja sitä käytetään seuraavien sairauksien hoitoon: 

 • Skitsofrenia, johon kuuluu kuulo-, näkö- tai aistiharhoja, harhaluuloja, poikkeuksellista epäluuloisuutta ja syrjäänvetäytymistä. Tästä sairaudesta kärsivillä ihmisillä voi olla myös masennusta, ahdistuneisuutta tai jännittyneisyyttä. 
 • Kohtalaiset ja vaikeat maniavaiheet jossa oireina ilmenee normaalista poikkeavalla tavalla kohonnut mieliala ja sairaalloinen hyvänolontunne.

Kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä ZYPREXA-lääkkeen on osoitettu ehkäisevän näiden oireiden uusiutumista potilailla, joiden maniavaiheeseen olantsapiini on tehonnut.

Ei kuulu enää lääkitykseeni.
Tääkin kuuluu näihin "en tiedä miksi edes olen syönyt tätä". Joku kokeilu osastolla ollessani, lopetettiin lyhyeen (koska paino nousi? hämärä muistikuva tästä).


Että joo. Sellasta. Onhan siinä pari. Ei mulla varmaan muuta. Että. Kiittimoi.

np: Heikki Kuula - Rataraato (feat. Pää Kii & Paperi T)

1 kommentti :

 1. Mullon ollu noista Anksilon, Atarax, Cipralex, Ketinor (menee nykysinkin nukkumiseen), Opamox (purkillisen verran koska yksityiseltä), Risperidon, Seroquelit oli joskus reseptillä mut en koskaan hakenu koska hinta, Venlafaxin... Sit on ollu muutama muukin joita en nyt kaikkia muista.

  Nykyään en suostu syömään muutku tota ketipinoria kun en pysty ollenkaan nukkumaan ilman sitä. Koska ei mistään muusta oo ollut mulle mitään apua, yleensä en oo huomannut mitään eroa lääkkeettömään oloon mut esim Venlafaxinista tuli entistä huonopi olo. En tuntenut enää mitään ja olin vaan zombi, ja sit esim viiltelin normaalia enemmän että tuntis edes jotakin. >.<

  VastaaPoista