Spinning Floating Heart PointerThe Moon -->

tiistai 7. maaliskuuta 2017

Vankilani


Kehtaan väittää, että mun tiedonkäsittelykykyä yliarvioidaan aika pahasti, sillä eiväthän ihmiset näe mun pään sisään - asia, jonka aika usein unohdan olevan totta. Musta saadaan usein irti vain suhteellisen hienosti esitettyä tekstiä - johtuu siitä, että mulla on kielellisiä kykyjä; osaan asettaa sanani ehkä paremmin kuin useat. Se ei kuitenkaan tarkoita juuri mitään muuta. Kävelevä tietosanakirja ei välttämättä ymmärrä mitään suurempaa. Mun on todella vaikea myöntää tätä, sillä pidän itseäni viimeiseen asti järkevänä faktaihmisenä, mutta mä olen lopulta todella huono tiedonkäsittelijä. Uuden oppiminen vaatii todella paljon aikaa, ja usein se silti asettuu päässäni väärin. Tulkitsen asioita vanhalta, jumiutuneelta ajatuspohjalta - minua valvotaan, Järjestö on kaikkialla, ja maailma on täynnä merkkejä jumalallisesta alkuperästäni jonka takia minut tahdotaan eliminoida. Silti mun oletetaan kykenevän järkevään ajatteluun, ja jos se murto-osa mitä ajatuksistani ulos annan osuu muiden näkökulmasta ns. oikeaan, saan kehuja - ajatuskuviosta, joka on lopulta aivan päin helvettiä. Vaikka lopputulos olisi suhteellisen "järkevä", en usko että kovinkaan usein päädyn siihen ns. tervettä reittiä pitkin. Ongelma? Kukaan ei enää usko jos sanon tästä. Mulla on paperilla korkea ÄO, mulla on näennäisesti hyvä kyky käsitellä asioita ja olen kielellisesti lahjakas. Tiedonkäsittelyni ei voi toimia väärin.

Mä en myöskään jotenkin osaa ilmaista itseäni lähellekään oikein. Yritän asettaa sanani niin, että ne tarkoittaisivat mitä tahdon sanoa, mutta lopulta ihmiset aina ymmärtävät väärin. Aluksi ehkä vaikuttaa siltä, että mua ymmärrettiin, mutta jos asiaa aletaan käsitellä syvemmin joudun huomaamaan miten eri tavalla näen ja koen asiat, enkä osaa ilmaista niitä oikein. Ihmiset olettavat että toimin ja tunnen tietyllä tavalla, ja jos yritän selventää etten tarkoittanut miten toinen asian ymmärsi, saan kuulla etten vain ymmärrä itseäni, että kyllä asia on enemmän niin kuin toinen sen tulkitsi. Olen edelleen vahvasti sitä mieltä että mun ongelmien perimmäisenä taustasyynä on jokin neurologinen - tai vastaava, kuitenkin enemmän rakenteellinen ominaisuus - kuin traumaperäinen syy. Traumoja on sitten kasaantunut siihen päälle, ja miksei olisi? Mut on koko elämäni ymmärretty väärin samalla kun olen itse tulkinnut ympäristöäni väärin. Dissosiaatio ehkä selittää kaiken - mutta mitäpä se ei selittäisi? Varmasti dissosioin, sitä en kiellä, mutta mun on todella vaikea uskoa että hyötyisin traumojen käsittelystä kun mulla ei yksinkertaisesti ole kykyä käsitellä niin monimutkaisia asioita, ja vielä sosiaalisessa ympäristössä. Ja eniten tässä sotkee kai se että pystyn tunnistamaan tämän ongelman, ja usein tuntuu että se riittää syyksi vähätellä koko ongelma olemattomaksi.

En tiedä, mutta jostain syystä musta tuntuu kovin väärältä että olen alkanut pelätä hoitoa (ja ihmisiä yleensä) sen takia että kohdallani hoidetaan dissosiaatiohäiriötä. Olen yrittänyt sanoa tästä useasti - se on tulkittu dissosiatiiviseksi oireeksi. Paniikki nostaa päätään joka ainoa kerta kun kuulen sanan "dissosiaatio" - en ymmärrä sitä, se ei sovi mun sisäiseen maailmaan, vaikka se toki selittää paljon (mutta mitäpä se tosiaan ei selittäisi). Mulle hoetaan "ei hätää" - ja hämmennyn, sillä en koe turvattomuutta tai pelkoa. Pelko nousee vasta kun mun annetaan olettaa, että on syytä olla peloissaan ja huolissaan. Ympäristö, joka on täynnä merkkejä näkymättömiltä tahoilta, on muuttunut ympäristöksi täynnä merkkejä siitä kuinka kaikki mun ympärillä on sairasta ja tahtoo mulle vain pahaa. Jos ennen pelkäsin ja uskoin että ihmiset tahtovat pahaa, nyt mulle on osoitettu että ihmiset todella tahtovat pahaa. En ollut väärässä, äänet eivät olleet väärässä, ajatukset eivät olleet väärässä. Minä olen erityislaatuinen ja minulla on tehtävä. Olen koe, olen testi. Tämä pitää vain läpäistä; lukea merkit ja valita oikein.

Oliko kovin loogisen kuuloinen ajatusketju? Itse en koe niin, vaikka tuo on malli jolla ajattelen. Mutta dissosiaatio sanoo: täysin normaalia, sinun kuuluukin ajatella näin, et voisi ajatella muutoin, tämä on sinun kohdallasi täysin normaali ja sallittu tapa ajatella. Ja minä pelkään. Pelkään niin. Tästä pitäisi puhua, tästä pitäisi pystyä keskustelemaan loogisesti. Minun oletetaan pystyvän siihen - minun pitäisi pystyä siihen. Menen sekaisin pelosta ja ristiriitaisesti informaatiosta. Muiden sanat eivät vastaa kokemustani. Ketä uskon - ja miksi uskoisin? Dissosiaatio ja teoriat sen taustalla opettavat, ettei ihmisiin voi luottaa, ettei omaan kehoon voi luottaa, ettei omaan mieleen tai muistiin voi luottaa. Miten kukaan voisi sellaisen tiedon jälkeen kyetä käsittelemään asiaa? Keskustelemaan siitä? Miten puhua traumoista, joita ei käsitä tapahtuneen? Ymmärrän mihin dissosiaatiohäiriön teoria pohjautuu - kyllä mä olen lukenut, sadasti, voin vannoa. Mutta se ei vaan istu mun päähän omalla kohdallani. Yritän, yritän ihan helvetin kovin. Kyllähän sen täytyy istua. Muut sanovat niin, ja minulle on sanottu etten ole kykenevä arvioimaan omaa itseäni ja ajatusteni todenperäisyyttä. Myöskään muistikuviini ei kannata liiaksi luottaa. Mä olen muokannut todellisuuttani aina vain enemmän sellaiseksi, että sopisin edes johonkin - edes dissosiaatiohäiriöiseksi. Mutta en mä sovi. Mä en saa itseäni sopimaan. Tämä ei tunnu oikealta. Ei yhtään, ei vieläkään. Vain väärältä, ahdistavalta, pelottavalta, uhkaavalta. Vähemmästäkin ihminen dissosioi.

Ja nyt olisi kai sopiva kohta jokaisen, jolle aihe päähän asettuu, tulla kertomaan kuinka tämä on aivan normaalia. Olen kuullut sen, olen kuullut lukuisia kertoja. Että tietenkin se on uhkaavaa, sehän uhkaa minun dissosiatiivista persoonallisuuden rakennetta. Mutta helvetti, mikä dissosiatiivinen persoonallisuuden rakenne? Mulle tärkeistä ja läheisistä ihmisistä on tullut hirviöitä, jotka tahtovat mulle vain pahaa - ovat aina tahtoneet. Enkä mä voi puhua tästä itseäni ulos. Mitä ikinä sanonkin, se on dissosiaation ääni joka vääristää kaiken. En voi olla väärässä, en oikeassa. Olen vankina tässä helvetissä johon päädyin vain yrittämällä saada apua siihen että jokin maailmassa ei asetu oikein minun ja muiden välillä. En edelleenkään väitä ettenkö dissosioisi, tai etteikö persoonani olisi muutenkin enemmän tai vähemmän vinksallaan, mutta en vain voi nähdä sitä syynä vaan enemmän seurauksena siitä että jokin muu, jokin syvempi, on väärin, ja sen takia olen joutunut jatkuvasti tilanteisiin joissa minä ja maailma emme toimi samalla taajuudella.

Mä olen peloissani ja raivoissani syyttänyt perhettä ja lähisukua mun tuhoamisesta, vaatinut niiltä selityksiä ja todisteita. Jokainen on järjestelmällisesti itkenyt hämmentyneenä ja lannistuneena ettei osaa selittää, ettei tiedä mistään mitään, että on peloissaan mun puolesta ja siitä että saanko ollenkaan apua. Mitä sanoo dissosiaatio? Valehtelevat, kaikki, jokainen. Häiriintyneitä yksilöitä, jotka nauttivat toisten manipuloinnista. Lahjakkaita näyttelijöitä alusta loppuun - jokainen. Nykyään näen vain uhkaa ja sairautta jokaisessa kohtaamassani ihmisessä. Tämä on normaalia, tämä on sallittua - olet vain niin kovin traumatisoitunut. Itse en tiedä minkä takia, mutta sekin kuuluu asiaan. Minun kohdallani - korostan vielä että minun kohdallani - en vain saa tätä istumaan yhtään mitenkään yhtään mihinkään. Dissosiaatio oikeuttaa jokaisen mua häiritsevän oireen, ja tekee niistä normaaleja. Niihin ei auta kuin terapia, johon en ole kelpoinen. Mä olen uponnut kovaa vauhtia ja todella syvälle viimeisten parin vuoden aikana. Olkoon syy mikä tahansa, jokin on tällä hetkellä kovin väärin, mutta mä en voi saada sitä ilmaistuksi niin että mut oikeasti kuultaisiin. Ja jos dissosiaatio ei riitä selittämään, voidaan aina vetää esiin psykoosikortti - sanoa, että hetkellinen psykoottinen häiriö, menee ohi, ei kannata uskoa mitä se sanoo, palaa pian dissoilevaksi, ja silloinkaan ei kannata uskoa mitä se sanoo. Ei siihen voi luottaa - eikä kukaan muuten enää luota.

Psykoterapian soveltuvuus; kenelle ja koska (yksilöllinen kuntoutus): 
- - Joihinkin mielenterveyden häiriöihin liittyy muun oireiston lisäksi tiedonkäsittelyn vaikeuksia kuten muistin ja keskittymisen hankaluuksia. Ne voivat osaltaan vaikuttaa kuntoutumisen etenemiseen tai kuntoutusmuodon valintaan. - -
Kuntoutusmuodoista säännölliset ja vuorovaikutteiset menetelmät edellyttävät riittäviä voimavaroja, sitoutumiskykyä ja valmiutta vastavuoroiseen kanssakäymiseen. Erityisesti psykoterapia edellyttää riittäviä keskustelu- ja itsehavainnointitaitoja sekä vahvaa henkilökohtaista motivaatiota. Näin ollen se ei ole sopiva hoito silloin, kun sairaus tai oireilu on hyvin vaikeassa vaiheessa.
Psykoterapia 
Psykoterapia on keskeinen lievien ja keskivaikeiden mielenterveyden häiriöiden hoitomuoto. Psykoterapian tavoitteena on joko poistaa psyykkiset oireet tai lievittää niihin liittyvää kärsimystä. Psykoterapiassa psyykkisiä oireita aiheuttavia asioita käsitellään keskustelemalla. Tarvittaessa voidaan käyttää erilaisia oireita tuottavien toimintatapojen tunnistamista ja muuttamista helpottavia harjoitteita. 
Psykoterapeutin työtä voivat ohjata erilaiset teoreettiset lähestymistavat. Keskeisiä suuntauksia ovat kognitiivinen terapia, kognitiivinen käyttäytymisterapia, psykodynaaminen terapia, kognitiivis-analyyttinen terapia sekä erilaiset perhe- ja ryhmäterapiat. Käyntitiheys vaihtelee terapiasuuntauksesta riippuen yleensä yhdestä kahteen kertaan viikossa. 
Psykoterapiaa ohjaavat asiakas- ja potilastyötä koskevat lait, asetukset ja ammattikäytännöt sekä eettiset periaatteet. Psykoterapeutti on määritelty Suomessa terveydenhuollon ammattihenkilöksi, jolloin häntä sitovat samat hoitotoimintaa koskevat vaatimukset kuin muitakin terveydenhuollon ammattihenkilöitä. 
Psykoterapia voi olla lyhytkestoista (6-20 kertaa), jolloin keskitytään henkilöä eniten haittaavien, määriteltyjen ja rajattujen ongelmien käsittelyyn. Pitkäkestoinen terapia taas voi olla jopa usean vuoden kestävää, ja siinä pyritään laajamittaiseen persoonallisuuden ja toimintatapojen tunnistamiseen ja muuttamiseen. Onnistuneen psykoterapeuttisen hoidon myötä asiakas oppii taitoja, joita voi hyödyntää arjessaan myös hoidon loputtua. 
Jos työ- tai opiskelukyky on mielenterveyden häiriön vuoksi uhattuna, Kela korvaa kuntoutuspsykoterapian kustannuksia.

Olen todella väsynyt tähän kaikkeen - ei, hetkinen, anteeksi, olinkin väärässä, unohdin; olenkin vain hankala potilas.

np: Mors Principium Est - I Am War

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti